Lantmännen er et landbrugskooperativ og Nordeuropas førende indenfor landbrug, maskiner, bioenergi og fødevarer.
Opdyrkning af hvedesurdej
Ingredienser
- 750 g Cake Flour
- 250 g Graham Fint Vitt Vete N+
- 200 g Basishvedesur
- 1300 g Vand
- 2500 g Total modnet surdej (Moder surdej)
Sådan gør du
ÆLTETID: Denne fremgangsmåde gøres hver dag. 4 – 5 min. langsomt.
TEMPERATUR: 24 – 28 ̊C (er vigtigt at overholde).
MODNING/KØL: Hæver til 2/3 størrelse derefter sættes den på køl 16 – 20 timer. Derefter klar til brug.
TEMPERATUREN ER VIGTIG VED FREMSTILLING AF SURDEJ:
Kold surdej = Eddikesyre (under 22 ̊C).
Varm surdej = Mælkesyre (mellem 24 - 26 ̊C). For at disse 2 betingelser skal følges ad, er temperaturen vigtig!
Vi ønsker en overvejende andel af mælkesyre. Fast surdej er lettere at styre end blød surdej.
VIGTIG
Ved en pH-værdi mellem 4,2 og 4,0 er gæraktiviteten mest aktiv.
Dette er det ideelle forhold til videre forarbejdning af den grundlæggende hvedesur.